24.07.17

  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone landscape
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone maquette
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone maquette section
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone section sezione
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone section sezione
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone cantiere
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone cantiere
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone cantiere
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone cantiere
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone landscape
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone rooftop tetto
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone entrance ingresso
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone entrance ingresso
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone concrete cemento interiors interni
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone facade prospetto concrete cemento
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone concrete cemento
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone concrete cemento interiors interni
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone concrete cemento interiors interni
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone concrete cemento interiors interni
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Museo Pitagora Pythagoras museum Crotone entrance ingresso

OBR Pythagoras Museum

The project for the Pythagoras Museum is the result of the international design competition held by the Crotone Council in 2003 with funding from the European Community in its role of encouraging the development of urban community projects. The central theme of the competition was the creation of a science park on an area of 18 hectares dedicated to the great Greek mathematician Pythagoras who founded the Pythagoric School in the Kroton of the VI century B.C. The project has a dual goal acting at both a global and a local level: on one hand promoting the city of Crotone on the international circuit of cultural tourism through enhancement of the city’s historical and scientific identity with Pythagoras, on the other hand activating an urban and social renewal process in the part of Crotone where it is located. The architecture of the museum sought to create a new landscape morphologically rooted to the ground, through a partially hypo-epigean space that integrates the museum with the mountain through a continuum with the existing topography, thereby underlining the profile of the hill. The relationship between architecture and landscape is emphasized in the interior spaces of the foyer and the cafeteria which frame the view outside, as if seen through a telescope. The museum can be reached at the lower level through aa ascending pathway originating from the town, or at the upper level through a path descending from the mount. An inner spiral architectural promenade distributes the various functions of the museum (foyer, permanent and temporary exhibition halls, workshop spaces, offices, cafeteria), accompanying the visitors in a continuous and fluid way to the roof top, conceived as a belvedere overlooking the park and the city, being a place of recreation and socialization where the line between exhibition, plaza and garden will be defined by the varying uses of the final users. Located in the outskirts of Crotone, the museum is part of a wider project that aims to revitalize the areas around the historical centre with new public activities. The landscape design consists of a tree-lined promenade running between the ancient Carlo V Castle and the Pignera Park, providing a link between the old town and the modern city. The project is expected to develop into the green heart of the city with landscape features - like the green ring at the base of the hill and the pedestrian paths to the town which will provide better connections between the different parts of the city. Together the Pythagoras Museum and Gardens are conceived to meet the growing need of cultural and scientific entertainment, offering an integrated program that seeks the fusion of science, art, nature, history, philosophy, math and music. The gardens and the museum play two different and complementary roles: the gardens are a place where ideas are (re)presented but not deeply explained, while the museum is a place for in-depth study of the themes previously presented in the gardens. The figure of Pythagoras constitutes the ideal trail connecting the cultural heritage of ancient Magna Grecia to the modern scientific thinking, from Fibonacci, Keplero, Wiles and Witten to present time. The Pythagoras Museum is not a conservative museum: the hands-on exhibitions are designed to be used by the visitor. A playful and interactive approach not only makes self-learning and independent thinking more effective, but also bestows a feeling of wonder to the learning process, bringing math alive through the centuries.

Awards:
2011 In/Arch Ance, Miglior opera realizzata in Italia da giovane architetto under 40, Roma
2010 European 40 Under 40, Madrid
2009 Medaglia d'Oro all'Architettura Italiana, finalista menzione d'onore, La Triennale di Milano
2008 Urbanpromo, INU Istituto Nazionale Urbanistica, La Biennale di Venezia
2008 Plusform Award under 40
2007 AR Award for Emerging Architecture, honourable mention, RIBA Royal Institute of British Architects, London

Exhibitions and events:
2011 Italy Now, Congresso UIA Unione Italiana Architetti, Tokyo
2011 International Forum Green City, Genova
2011 Rigenerazione Urbana, Catania
2011 Ordine degli Architetti di Bologna, Saie, Bologna
2011 Pragmatic Utopias, Aalto University, Helsinki
2011 Rassegna italiana, La Sapienza, Università di Roma
2011 In/Arch Ance, Roma

OBR design team:
Paolo Brescia e Tommaso Principi
Antonio Bergamasco
Manuel Lodi
Dahlia De Macina
Giulia Carravieri
Chiara Farinea
Paola Pilotto
Gabriele Pisani
Giulio Pons
Michele Renzini
Paolo Salami
Onur Teke
Massimo Torre
Francesco Vinci

Project team:
OBR
Erika Skabar
Favero & Milan Ingegneria
Claudia Lamonarca
Giovanni Panizzon
SISSA Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati

Client:
Crotone Council

Contractor:
Edilcase-Bossi

Location:
Crotone

Dimensions:
site area 18.000 sqm
built area 1.000 sqm

Chronology:
2011 Completion
2005 Technical design
2004 Developed design
2003 International design competition (1st prize)

Photography:
Mariela Apollonio