30.04.17

  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Rio 2016 Olympic Park masterplan
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Rio 2016 Olympic Park masterplan

RIO 2016 Olympic Park

Nature is powerful presence Rio de Janeiro. Every single borough of the town is surrounded by vegetation or water, or both. The Masterplan for the Olympic Park respects this wonderful relationship between nature and town. The flows of water, the layers of green and the layout of the new city overlap to create a pattern in which the town can develop in the future. Thanks to this interaction the new town will have also an important environmental function: it will be able to purify the lagoon water by phytodepuration and mechanical means. The Masterplan for the Olympic and Paralympic Games is functional to the event, but also provides strong foundations for the town development Legacy. The Loop Road system will not surround the site as in past Olympics but will serve the venues from the centre of the site opening to the landscape. In Transition the Park will look more empty, as all the temporary venues will be gone, and the public concourse will be much reduced. But the real, valuable legacy will still be there. The site will be highly infrastructured along two main axes: the North-South (the former Olympic Loop Road) and the arched East-West (the former Olympic public concourse). Along these two axes new roads will be built and large service corridors will be constructed under the road to cater for all the utilities, sewage and water systems, appropriately sized for the future expansion. After a couple of years of activities to transform the Olympic Park, the site will finally be ready for development and use by the public. Private developers will be strongly attracted to invest in developing the area and clear guidelines will be needed to safeguard the interests of the public. The main activities in the Transition period will be focused on the creation of the CTO, the new sport centre. The sport venues will merge with the urban context, so that a mixed use of the spaces can result in a much more interesting pattern of activities and will leave a strong memory of the Olympics in the future. The new piece of town in the Legacy will be based on two main models of buildings: the tower building on a regular urban grid and the court building with a more organic inner shape characterized by the green corridors which penetrate the buildings and by the water canals that follow the natural currents of the lagoon.

OBR design team:
Paolo Brescia and Tommaso Principi
Michele Renzini
Andrea Casetto
Alessandra Bruzzone

Gaia Galvagna
Jacopo Nori
Riccardo Robustini
Angelika Sierpien
Izabela Sobieraj
Paula Vier

Project team:
OBR
MKplus
Favero & Milan Ingegneria S.p.A.
Manens-Tifs Intertecnica
EcoLogic Studio
Mobility in Chain
Yellow Office

Client:
Municipality of Rio de Janeiro

Location:
Rio de Janeiro

Dimensions:
site area 1.200.000 sqm
built area 1.180.000 sqm

Chronology:
2011 International design competition