28.06.17

  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano piazza
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano piazza
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano piazza
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano garden
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano plan
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano section sezione
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano section sezione
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Atelier Castello Sforzesco Milano plan pianta

Atelier Castello

Piazza Castello is one of the most significant place in Milan and its citizens. Our idea is to rethink Piazza Castello from a new point of view. We no longer aim at the center, but towards the city. Actually, our proposal wants to structure a system between Parco Sempione and the city, through the Castello Sforzesco and Piazza Castello, by dissolving the closure that the ring road has represented until today. The project makes it possible by reducing the carriageway in order to support just the flux of residents and public services, so that we win back the 15,000 sqm subtracted by the traffic, which will be re-naturalized by extending the gardens that surround the Castello beyond the ring lane. A series of green rays, Castle oriented, designs the new public gardens as places for urban sociality, while a second series of rays, generated by the halls of the buildings surrounding the Square, creates domestic gardens beyond the sidewalk, which are oriented towards the residences, as the extension of the courtyards. This double layout of radial gardens, public and domestic, contributes to build the perception of Piazza Castello as a Common Wealth, over the dichotomy public/private, encouraging the self-identification and the sense of taking care by both the visitors and the inhabitants.

OBR design team:
Paolo Brescia and Tommaso Principi
Elisa Siffredi
Andrea Casetto
Edoardo Allievi
Francesco Cascella
Maria Lezhnina
Simone Marelli
Giulia Negri
Cecilia Pastore
Enrico Pinto

Project team:
OBR 
Maddalena D’Alfonso
Antonio Perazzi Studio del Paesaggio
Rossella Ferorelli
Rossella Menegazzo
Ingrid Paoletti
Giacomo Ardesio
Alessio Crivelli

Client:
Comune di Milano

Location:
Piazza Castello, Milano

Dimensions:
site area 15.000 sqm

Chronology:
2014 Design competition (2nd prize)