28.06.17

  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Torrenova Parco delle Torri Roma interior
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Torrenova Parco delle Torri Roma

Torrenova

The master-plan defines its foundational principles by both urban and natural landscape.
At architectural scale, the project seeks the maximization of the internal-external relationship and produces - through bioclimatic greenhouses - an intensive landscape customizable by the user.
In this context, the Parco delle Torri defines the "psychological quality" of living spaces.
Rome has always maintained an ambivalent relationship with the city parks "fenced" by the infrastructure. This allows us to benefit from the park which naturally becomes a heart of the architecture opening it towards natural phenomena, light and landscape.
Torrenova project is designed as a cluster where it is the landscape that defines the orientation and position of the buildings.
The design is characterized by the presence of intermediate spaces between public-private (which is also between in-out), and by increasing density towards the existing buildings in the east and by greater fluidity and porosity towards the park to the west.
In this way, the project seeks a continuum between the park and the city.
It is as if the project had a dual personality: on one hand it opens up to the Parco delle Torri as a place of "urban decompression", on the other hand it opens to the city creating a new urban polarity for multiple energies (social, creative, economic).
The project operates in a new background of values of sustainable and responsible living, providing a source of freedom for people to meet their own individual and social needs, and to stimulate new ones.
Within a regular structure and plant grid of 8 meters, it was possible to create different types of space that can change the internal functional layout and aggregate themselves according to changing spatial configurations (without structural and plant constraints normally represented by the "wet" zones like bathrooms and kitchens).
The modularity here is not seriality, but diversification: the space is customized by the inhabitants, who may choose the best size and configuration for themselves.

OBR design team:
Paolo Brescia e Tommaso Principi
Michele Renzini
Margherita Menardo
Elena Lykiardopol
José Quelhas
Léa Siémons-Jauffret
Fabio Valido

Project team:
OBR
Buro Happold Ltd
Giuseppe Senofonte

Client:
Galotti S.p.A.

Location:
Parco delle Torri, Roma

Dimensions:
built area 45.000 sqm

Chronology:
2009 Design competition