25.02.17

  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma facade colors glass
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma facade glass
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma interiors
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma interiors
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma interiors
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma interiors
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma facade colors glass
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma facade colors glass
  • OBR Paolo Brescia Tommaso Principi Ospedale Dei Bambini Pietro Barilla Parma facade colors glass

Ospedale dei Bambini

The design for the Children’s Hospital “Pietro Barilla” in Parma, completed in January 2013, was inspired by the criteria of humanisation and environmental psychology, reflecting the wishes of medical staff to create a place “designed around the children”, which was to be as homely as possible for the young patients. As a consequence, the design synthesises health and functional needs with perceptual and psychological topics. The double-skin façade becomes the architectural device that allows the interaction between the children and the environment. The design aims to create a visual relationship between the building and its surroundings and to enhance the patients’ perception of natural phenomena: the sun moving as the hours of the day pass by, the colours of the leaves changing with the seasons... The external layer of the façade, made of coloured vertical fins as well as transparent single glazing, reflects the surrounding context on the new hospital, whilst creating a buffer zone that allows for natural ventilation, improving indoor climate and reducing use of energy. The colours chosen for the external layer recall the chromatic palette of the natural and urban context surrounding the hospital. According to the movement of the observer, the colours cross-fade dynamically, providing an ever-changing appearance to the façade. The patient rooms are designed to re-create a familiar environment for the children who temporarily live in the hospital and to allow for views to the surrounding gardens. The common areas have been positioned in order to open up internal views to the surrounding landscape and to allow natural light to penetrate into the building, thus facilitating the orientation of patients and visitors within the hospital. The healthcare design for Pietro Barilla’s Hospital focuses on creating benefits on the day-to-day life of the children, their families, the staff and all the “inhabitants” of the new hospital.

Photos:
Mariela Apollonio: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

OBR design team:
Paolo Brescia e Tommaso Principi
Francois Doria
Michele Renzini
Pelayo Bustillo
Giulia D'Ettorre
Elena Martinez
Elena Mazzocco
Laura Mezquita
Alessandro Piraccini
Aleksandar Petrov
Barbara Zuccarello

Project team:
Policreo S.r.l.
OBR
Studio Nocera
Sogen Srl
Studio Q.S.A.
Studio Tecnico Zanni
Engeo Srl
Consulenza e Progetti

Site surveyor:
Ing. Stefano Soncini

Project management:
P&P S.r.l.
Luigi Pezzoli

Client:
Fondazione Ospedale dei Bambini di Parma

Contractor:
Pizzarotti S.p.A.

Location:
Via Abbeveratoio, Parma

Dimensions:
site area 12.500 sqm
built area 13.000 sqm

Chronology:
2013 Completion
2009 Technical Design
2007 Developed Design
2006 Concept Design